Οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων σε Ε/κ

02 09 2020 13:12

Ο Πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι λανθασμένη.

Αυτή η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήλθε ως απάντηση στην ανακοίνωση της απόφασης από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες το βράδυ με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ακιντζί πληροφορήθηκε για την απόφαση αυτή μετά από τηλεφωνική ομιλία που είχε χθες με την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, που έγινε κατόπιν της απαίτησης της, η Πρέσβειρα Γκάρμπερ είπε στον Πρόεδρο ότι η χώρα της ήρε τον περιορισμό πώλησης όπλων στην ε/κ πλευρά από την 1η Οκτωβρίου του 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα επεξήγησε ότι η Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διαβιβάσει τη σχετική απόφαση στον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και ότι η ίδια ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ακιντζί για να τον ενημερώσει η ίδια επί του θέματος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ακιντζί είπε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά για επίτευξη περιεκτικής λύσης στην Κύπρο και δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την ε/κ πλευρά να παραμείνει εκτός του τραπεζιού διαπραγματεύσεων.

Τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη.

Επισημαίνοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, ο κ. Ακιντζί τόνισε την ανάγκη της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της συμφιλίωσης, αλλά όχι των προσπαθειών εξοπλισμού στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

reklam-banner1
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 • Hava Durumu

  ΤΔΒΚΣήμεραΑύριο
  Lefkoşa 41/22° 41/22°
  Girne 33/27° 35/27°
  Mağusa 35/25° 35/25°
  İskele 31/26° 33/26°
  Güzelyurt 35/23° 37/23°
  Lefke 31/26° 34/26°
 • ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ